XOX Padel

Sta je PADEL TENIS?

Padel tenis je novi sport igranja sa reketima tzv.padel reketi. 

Igra se uglavnom u parovima ( 2 na 2 ) na terenu dimenzija 20mx10m. Teren je slicnog oblika kao i teniski teren sa 2 servis polja i dela zadnje zone koja je dimenzija 3mx10m. Servisna polja su dimenzija 5mx6,95m. 

Teren nema aut linije vec je ogradjen delom zicanom ogradom a delom visoko kvalitetnim kaljenim staklom koje trpi jake udarce sto od loptica tako i od igraca koji se usled zara igre odbijaju od zidove terena. Neretko se desi da pod pritiskom tj.udarcem igraca o zid, da isti i pukne.

Igra se po sistemu tenisa, isto se broji i igra na 2 dobijena seta do 6 gemova.

Pravila Padel teniske igre

Igra zapocinje servom jedne ekipe koja se odigrava u dijagonalno servis polje od servera. Loptica se postavi iza servisne linije i spusta o tlo tako udarac srevera ne sme biti visi od visine kukova. Loptica mora da padne u protivnicko servis polje ali ne sme pri tom da u nastavku kretanja udari u zicu tj.ogradu terena. Ukoliko prilikom serviranja padne u polje i udari u zicu onda je to aut serva i servira se drugi servis. Ukoliko se oba servisa promase onda se gubi poen. Servis se ponavlja ukoliko loptica prilikom serviranja dokaci vrh mrezice.

U toku igre loptica moze i ne mora da padne u protivnicko polje ali ako padne u polje loptica moze da se pusti da udari i ozdbije o zid ili zicu i da se nastavi igra. Takodje loptica nakon pada u polje i ili odbijanja od zida ili zicu moze da se odigra o zid u svom delu terena i tako da se vrati u protivnicko polje.

Poen osvaja ekipa koja odigra tako da loptica padne i udari 2 puta u protivnicko polje ili prilikom smec udarca loptica izadje iz ogradjeno dela terena a pri tom da ne uspe da se vrati nazad na teren. Desavalo se da se smecuje i loptica izadje iz ogradjenog dela terena pa da protivnicki igrac izadje sa terena i vrati lopticu u igru.

Na osnovu ovog kratkog uvoda u pravila padel igre dobijate sliku da je padel tenis neka kombinacija skos i tenis igre reketima. 

Kako odabrati PADEL REKET  

Odabir reketa za padel koji najbolje odgovara našoj igri je ključni faktor za poboljšanje u igranju padel tenisa. Padel reket koji nam najviše odgovara učiniće nas samopouzdanijima na terenu, dok lošije odabrani padel reket će učiniti da se ne osećamo prijatno da bi postigli ekstremnu snagu i preciznost dok se ne povredimo.

Postoji mnogo varijanti koje utiču na ponašanje padel reketa: oblik reketa, EVA pene , materijal tj.sastav reketa, naš nivo i stil igre, težina itd.

Sada ćemo objasniti kako svaki faktor utiče na ponašanje reketa, pomažući vam da odaberete onaj koji najviše odgovara vašoj igri.

Vrste oblika/kalupa reketa

U okviru oblika reketa, postoje 3 najčešća:

Okrugli oblik (ROUND SHAPE). Kontrola u odnosu na snagu. Tako bi mogao da se definiše svrha i karakteristike ovog oblika reketa. Ove vrste reketa su reketi dizajnirani da obezbede udobnost i kontrolu, zahvaljujući širokoj fokusnoj tački, ali nemaju dovoljnu snagu u udarcima. Snaga se moze postici podizanjem balansa na vise uz pomoc nekih tegova odnosno dodataka na rupe u reketima.

Oblik suze (TEARDROP). Reket između okruglog oblika i oblika dijamanta, koji je trenutno najtraženija. Svestran reket sa izuzetnim performansama u udarcima i volejima i bez oduzimanja mnogo u kontroli i odbrani. Oblik reketa koji bi trebalo da koriste rekreativci srednjeg do naprednog nivoa znanja jer omogućava raznovrsnost u igri. Naravno reketi ovog oblika takodje koriste i napredni igrači uz odredjenu kombinaciju u strukturi izrade reketa.

Dijamant oblik (DIAMOND SHAPE). Reket koji preferiraju napadači. Pogodno za snažne udarce, ali se njime teže braniti ako nemate pravu tehniku, a ne preporučuje se početnicima. Dijamantski oblik reketa je oblik koji uglavnom koriste igrači naprednog znanja padel igre kao i igrača koji savršeno vladaju udarcima poput slajsa i voleja.

Jezgro reketa za padel

Svi reketi za padel su napravljeni od PENE gume u jezgru glave reketa, što se odnosi na penušavo stanje materijala. U okviru asortimana dostupnih guma za proizvodnju reketa za padel, možemo razlikovati sledeće gume:

  • Polietilenska guma: koristi se prvenstveno za igrače sa problemima sa laktovima. Meki dodir koji pomaže u apsorpciji vibracija. To nam daje mnogo loptice kada gubimo kontrolu i snagu. Ima manju izdržljivost od EVA pene.
  • EVA guma: Ova guma je tvrđa na dodir od polietilenske gume, postižući veću kontrolu i snagu, u zamenu za manji izlaz lopte sa dna terena. Unutar EVA guma postoje različite gustine: EVA Soft guma bi bila najmekša guma i slična polietilenskoj gumi (veliki učinak na kontrolu lopte, a po ceni manje snage), a EVA Mid ili EVA Hard guma bi bile tvrdje gume, što daje više snage, ali sa slabijom kontrolom preciznosti lopte.

Kao što smo videli u zavisnosti od vrste gume koju izaberemo, reket će biti manje ili više mekan. Postoji drugi faktor koji određuje tvrdoću reketa za padel: vlakno koje se koristi na njegovoj površini.

Povrsina reketa i rama reketa za padel

Fiberglass. To je materijal koji se najčešće koristi u reaketu srednjeg ili nižeg ranga zbog niže cene. Ima veću fleksibilnost od ugljenika, pruža veću snagu lopte, ali je manje otporan i teži.

Ugljenično vlakno-Carbon. Pruža veću snagu i krutost od fiberglasa, što pomaže da imate veću kontrolu i snagu. Obično se koristi u vrhunskim reketima. Lakši je od fiberglasa i ima veću izdržljivost. Unutar ugljeničnih vlakana postoje različite vrste ugljenika (3K, 12K, itd.). Što je veći "K" ugljenika, reket će biti tvrđi.

Kevlar. Poslednja generacija materijala koja se koristi u konstrukciji i prozivodnji reketa za padel. Ovaj materijal se najvise koristi u vojnoj tehnologiji za izgradnju oklopa i stitnika sto dovoljno govori o cvrstoci i izdrzljiovsti materijala. Uz pravu kombinaciju sa EVA penom u proizvodnji reketa za padel  ovaj materijal je trenutno najkvalitetniji i najpouzdaniju u igri. Reketi sa ovim materijalom su prilicno skupi ali su i jedni od najkvalitetnijih.

Balance padel reketa

Kada govorimo o balansu reketa, mislimo na tačku ravnoteže reketa. Ovi balansi se mogu podeliti na tri; nizak, srednji i visok balans.

Reketi sa niskim balansom (manje od 25,5 cm) pružaju nam veću upravljivost, što nam olakšava vraćanje loptica po cenu gubitka snage, posebno na akciji.

Sa srednjim ili srednje visokim balansima (između 25,5 i 27 cm) možemo postići značajno poboljšanje u snažnim udarcima, gubeći malo upravljivosti i odbrane.

Kod visokih zamaha (više od 27 cm) tražimo snagu sa težinom što je bliže vrhu reketa, ali je neophodna dobra tehnika da bi se sprečio gubitak kontrole koji to podrazumeva.

Da biste izmerili ovu ravnotežu, morate glavu reketa staviti na ivicu ravne površine rukohvatom ka spolja i pomerati glavu reketa dok ne vidimo da pada. U tom trenutku merimo od početka rukohvata do tačke gde vidimo da reket pocinje da pada pada.

Ova ravnoteža se može modifikovati dodavanjem overgrip-a u pesnici, štitnika u gornjem delu reketa ili malih tegova gde želimo da podignemo ili spustimo ravnotežu.

 

Vodič za težinu u padel reketu

Težina je jedan od faktora koji najviše utiče na ponašanje paddle teniskog reketa na terenu. Nepravilan izbor težine može dovesti do toga da performanse reketa ne budu idealne ili, u najgorem slučaju, do povreda ruke.

Za razliku od ostalih faktora reketa, težina reketa nije konstantna u svim reketima istog modela. Padel reketi se, zbog velike zanatske komponente u njihovoj proizvodnji, proizvode po Gaussovskom sistemu, što rezultira varijacijama u težinama reketa u rasponu od 355-375 grama, što znači razlike od 5% ukupne težine reketa. oštrica.

Od ove težine, otprilike 20% daje EVA pena tj. guma, a 80% ostale komponente (vlakna i smole).

Ovaj raspon težina omogućava igraču da izabere težinu koja najbolje odgovara i njihovim fizičkim karakteristikama i njihovom nivou i stilu igre.

 

Kakav uticaj ima težina na igru?

Dve najočiglednije razlike između ponašanja istih reketa u različitim težinama su:

Upravljivost: Reket sa malom težinom (blizu 355 grama) biće lakši za kretanje od istog reketa sa većom težinom (375 grama).< /span>

Snaga: Njutnov drugi zakon kaže da je sila rezultat množenja mase ubrzanjem. Ako smo u mogućnosti da damo isto ubrzanje teškom I laksem reketu, teski reket će nam omogućiti da proizvedemo vecu silu u udarcima tako što ćemo imati veću masu.

Koju težinu treba da koristimo?

Kao što smo ranije spomenuli, težina u kojoj se proizvodi 95% reketa za paddle tenis je između 355 i 375 grama.

Kao standardna norma, optimalna težina za muškarca je 360-365 grama, a za ženu 355 grama.

Međutim, postoji više faktora koje moramo uzeti u obzir kada odlučujemo o težini koju treba da koristimo u reketu za paddle tenis:

Kako ravnoteža utiče na izbor težine?

Ravnoteža je važan element, ako ne i više, kao i težina pri određivanju upravljivosti reketa za paddle tenis. Kod reketa sa većim balansom (zapamtite da se visok balans nalazi u reketima oblika suze ili dijamant, i/ili reketima sa gustom gumom), moramo se odlučiti za manje težine da bismo ih pomerili sa garancijama. Za rekete sa nižim balansima, kao što su okrugla sečiva, možemo se odlučiti za veće težine.

Kao smernica, reket sa balansom od 26,5 cm i težinom od 355 grama imaće isto rukovanje kao i reket sa balansom od 25 cm i težinom od 370 grama.

 

Kako fizičko stanje utiče na izbor težine?

Ako smo osoba posvećena sportu, sa dobrom fizičkom kondicijom, lakše ćemo izbaciti vecu snagu i brzinu na reket nego osoba sa slabijim fizičkim stanjem, što će nam omogućiti da se opredelimo za veće težine i samim tim , dakle, imaju više snage u udarcima.

Kako naš nivo utiče na izbor težine?

Ako naš nivo igre nije napredan i nemamo prefinjenu tehniku, trebalo bi da se odlučimo za rekete sa smanjenom težinom, nastojeći da maksimiziramo upravljivost. Time ćemo uspeti da ne forsiramo ruku prilikom pomeranja reketa, što će nam omogućiti da brže unapredimo tehniku i, posebno, sprečimo povrede.

 

Ako je, s druge strane, naš nivo igre napredan i imamo visoku tehniku, možemo se odlučiti za rekete veće težine, nastojeći da maksimiziramo snagu.

Nadamo se da smo vam dosta toga pomogli u upoznavanju padel igre koja je nova na nasim prostorima. 

U nasem asortimanu smo pokusali da obezbedimo vrste reketa koje ce zadovoljite sve igrace razlitih novio znanja padel igre.

za sva pitanja se mozete obratiti putem:

- mail-a office@massei.rs

- telefonom +38160 660 73 00

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code